Denna hemsida har begränsad stöd för din webbläsare. Vi rekommenderar att byta till Edge, Chrome, Safari eller Firefox.

3 FÖR 2 PÅ ALLA PRODUKTER!🎉

Kundvagn

Din kundvagn är tom

Fortsätt Handla

Bivaxets Ursprung & Framställning

Bivaxets Ursprung och Framställning

Det är få naturprodukter som är lika fascinerande som bivax. Användningen av detta material går långt tillbaka i tiden, där det har tjänat en rad olika syften till allt från ljuskällor till kosmetika till matförvaring, se bivaxdukar. Men var kommer bivax egentligen ifrån, och hur framställs det? Låt oss dyka djupt ner i världen av bivax.

 

Bivaxets Ursprung

Bivax produceras av bina inom en bikoloni, från deras så kallade vaxkörtlar. Det framkommer alltså naturligt. När bina konsumerar honung, omvandlar de en del av sockret i den till vax. De små vaxskivorna som produceras av bina faller av och samlas upp av andra arbetarbin. Dessa bin tuggar sedan vaxet, blandar det med sitt egen spott, och formar det för att bygga bikakan. Helt otroligt! Det är som deras helt egna bivaxfabrik!

Bikakan, som de flesta av oss känner igen som en honungskaka, består av hexagonala celler. Denna design är både effektiv för lagring och ger struktur och styrka. Bivaxet används också för att försegla cellerna när de är fyllda med honung, vilket hjälper till att bevara honungens kvalitet.

 

Framställning av Bivax

  1. Skörda från bikakan: När biodlare vill skörda bivax, börjar de med att skrapa bort det översta lagret av bikakan. Detta lager kallas för avtäckningsvax och innehåller den renaste formen av bivax. Bivax skördas för bikupans hälsa och för att säkerställa att god hygien hålls.

  2. Smältning: Avtäckningsvaxet placeras i en vaxsmältare, där det långsamt värms upp. Värmen gör att vaxet smälter och separeras från eventuella orenheter eller rester av honung.

  3. Filtrering: Det smälta bivaxet filtreras sedan genom fina nät eller tyg för att ta bort eventuella kvarvarande orenheter.

  4. Stelning: Efter filtrering hälls det rena smälta bivaxet i formar där det får svalna och stelna. Slutresultatet är en solid vaxkaka som kan användas för en mängd olika ändamål, till exempel till våra bivaxdukar.

 

Användningar av Bivax

Förutom att vara en viktig del av bikakan, har bivax historiskt sett haft en rad olika användningsområden. Det har bland annat använts för att tillverka ljus, i konservering, i kosmetika, som en ingrediens i salva och i konst och som matförvaring i form av bivaxdukar och bivaxpåsar.

Sammanfattningsvis är bivax en fantastisk naturprodukt som bina producerar genom att konsumera honung. Dess reningsprocess säkerställer att vi får en högkvalitativ produkt som kan användas på en mängd olika sätt. Nästa gång du tänder ett bivaxljus eller använder en bivaxduk, tänk på den fantastiska processen och det hårda arbete som bina har lagt ner för att producera denna gyllene skatt.